Vanaf seizoen 2024 - 2025 zijn de medische attesten die moesten voorgelegd worden om competitie te mogen spelen, niet meer verplicht. 

Wel raadt Basketbal.Vlaanderen het volgende sterk aan voor alle spelende leden: 

*invullen van de wetenschappelijk erkende vragenlijst op Sportmedisch onderzoek (sportkeuring.be). Deze geeft aan of het aangewezen is om bijkomend een fysiek medisch onderzoek bij een erkend sportkeuringsarts te laten doen.
 
* een ECG (electrocardiogram) te laten afnemen in de jaren dat een speler of scheidsrechter 14  en 18 jaar wordt.
 
Hou je gezondheid dus zelf voldoende in de gaten. Drink voldoende, eet gezond, vermijd kwetsuren (vb door een goede fysieke conditie op peil te houden), laat je lichaam voldoende rusten, zeker na een kwetsuur, en raadpleeg een arts wanneer je ergens twijfels over hebt. 

 

Bij de seniores loopt de competitie over het hele jaar (start half september tot eind april / begin mei).

Bij de jeugd wordt er in 2 “rondes” gespeeld:

  • De eerste ronde loopt van begin september tot begin / half december.

Op basis van de rangschikking van de eerste ronde worden de ploegen herschikt zodat voor de tweede ronde na nieuwjaar het niveau van de ploegen meer gelijk opgaand zal zijn. De reekskampioenen kunnen ervoor kiezen om een niveau te stijgen.

  • De tweede ronde loopt van begin januari tot eind april / begin mei.

 

De thuiswedstrijden gaan zoveel mogelijk door op zaterdag, waarbij elke ploeg zoveel mogelijk een vast speeluur heeft. De kalender passend maken voor elke ploeg en elke club is telkens weer een hele puzzel, dus het vaste uur is niet 100% te garanderen.

Uitwedstrijden zijn afhankelijk van de zaalbeschikbaarheden van onze tegenstanders, en kunnen zowel plaatsvinden op zaterdag als zondag, en zowel in de voor- als namiddag.

 

De wedstrijdkalender is voor de eerste ronde bekend eind augustus, voor de 2e ronde begin januari. Je vindt deze op onze website via [deze link].

 

Er wordt competitie gespeeld vanaf U10. 

Voor de U8 kiezen we ervoor om voor september-december niet in te schrijven voor competitie, maar eerst te focussen op het verwerven van de basisvaardigheden. In functie van het niveau op dat moment en in samenspraak met de ouders (zie verder ‘engagement van spelers en ouders’) wordt dan beslist om al dan niet na Nieuwjaar voor de tweede competitieronde wel in te schrijven.

Alle thuiswedstrijden gaan door in de sporthal. (Parklaan 15, 9400 Ninove).

Uitwedstrijden zijn per definitie op verplaatsing. Hoe ver dat is, is afhankelijk van het niveau waarop de ploeg speelt.

Niveau 4 : maximum 40km

Niveau 3 : maximum 60km

(Niveau 2 : maximum 80km – uitzonderlijk)

Onze ploegen spelen meestal niveau 3 of 4.

 

Voor de uitwedstrijden kan er zeker gecarpoold worden. Een ideale verzamelplek is bijvoorbeeld VanHaren (de vroegere Brantano), aan het kruispunt bij Den Doorn. Als elke ouder 1 of 2 keer kan rijden, komen we al een heel eind en delen we de kosten en lasten. Afspraken hierover gebeuren tussen de ouders en coach in de ploegen.

© 2022 Website powered by Twizzit.com